Imatge digital

 

Imatge Digital


En les últimes dècades és més fàcil que mai trobar informació en la xarxa, cuasi no existeix ningú que no tinga a mà una ferramenta que le conecte a internet i a l iformació que circule. Hui en dia, no fa falta ser un programador talentos,  tindre una gran inteligencia o molt diners per a compartir informació; únicament se necesita accés a internet, un compte i desig per fer-se escoltar. Per aquest motiu, no és estrany que les xarxes socials ya no siguen sols dels joves, si no que mes i mes adults, molts d’ells pares i mares,  s’estiguen unint aquesta nova tendència o estil de vida. No obstant, en la majoria de casos això suposa un perill, no sols per a nosaltres mateixos, si no també per a les persones que ens rodegen. 

En quasi totes les webs que entrem, o aplicacions que ens descarguem, avans de poder començar a utilitzar-la, ens ix un avís te Política de Privacitat o Cookies, que en la majoria de casos no llegim, i únicament donem a “Accepte”, sense saber realment que acceptem, i en aquesta simple acció, li estem donant a la web/aplicació total accés a la nostra informació personal: accés a galería de fotos, agenda de contactes, geolocalització del terminal, sincronització de continguts amb Google e informació sobre les web que visitem. Per aquest mateix motiu,nosaltres com adults, tenim que ser conscients de tot això, i tomar una serie de precaucions, tals com: 

  • Configurar els perfils i continguts dels menors de manera privada (no pública)

  • Establir filtres de contingut.

  • Pasar antivirus regularment.

  • Supervisar i guiar els menors quan estan connectats. 

I per part de l'escola, tenim que assegurar-nos que, en cas de tomar fotografies dels menors, tenim total consentiment de les famílies per a exposar les fotografies, i en tot cas, per seguretat, s'intentarà que no s’expose el rostre dels menors. 

 Per altra part, amb aquest mateix fi, debem educar als menors sobre els perills d’internet, i dir-los maneres de prevenir-los, tals com: No donar dades, fotos i contrasenyes a ningú, no xatejar ni donar informació personal a desconeguts, saber bloquejar, ignorar o silenciar gent intrusa, desconfiar del que s'explica per les xarxes, i sobretot, no acordar cites per internet.

Per altra banda, al mateix temps, tenim que saber com poder utilitzar les imatges que trobem per internet, ja que no totes es poden agafar i reutilitzar indiscriminadament. La principal ferramenta  per utilitzar fotografies sense problema es Creative Commons. Creative Commons (CC) es una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir barreres legals per compartir feines creatives. Per tenir la licencia de Creative Commons, hi ha 4 condicions: Reconeixement o Attribution (by),  no comercial, o Non Commercial (nc), sin obras derivadas, o No derivative works (nd), compartir igual, o Share alike (sa). 

No obstant, amb tot això en preguntarem, que tipus de perills podria sortir de compartir la nostra informació a les xarxes? I encara que parega que no hi podria haver-hi moltes conseqüències, les notícies que surten diariament ens informen del contrari. Perills tals com la tecnoadicció, els ciberdelits, doxing, cyberbullying, grooming o assetjament sexual, sexting, sextorsion, phishing o furt d’identitat, efecte FOMO, pornovenjança o sharenting entre moltes altres. 

Nosaltres especificament, ens anem a centrar en aquesta última. El sharenting, es una problemàtica que está molt a la vista actualment, i es que no es fa per part dels xiquets o els joves, si no per part dels pares. El sharenting es el fet de compartir constantment imatges online per part dels pares i mares dels seus fills. Aquesta acció per si mateixa, ja és molt perillosa, ja que exposes als teus fills als perills de la xarxa. En les imatges de baix s’exposa resumidament el que es el sharenting i les seues conseqüències:


En reflexió, tant navegar per la xarxa i publicar imatges per les xarxes socials, te mots perill i conseqüències negativos si no se sap amar amb precaució. No obstant, una bona educació informàtica, tant per a adults com per a menors, prevé molts perills i procura que disfrutem d’una millor estona navegant.




    

Comentaris

Entrades populars