Blogs educatius

Blogs Educatius

Els blogs van aparéixer al principi del segle XXI, com una eina més per a comunicar notícies, cosa que va canviar la percepció de la societat. A partir de l'aparició dels blogs, les notícies adquirien un caràcter més personal, ja que no es limitaven només a aparéixer en medis de comunicació com la televisió, la ràdio o els periòdics sinó que qualsevol persona podia escriure notícies i publicar-les de manera immediata. Així van sorgir també els blogs educatius.

Què és un blog educatiu?

Un blog educatiu és una espai que ens permet interactuar amb altres comunitats socials, mitjançant debats en comentaris i interacció amb altres pàgines. Un blog educatiu ens permet l'alfabetització digital, així com ensenyar als alumnes sobre seguretat digital, ja que hui dia, a colp de clic, podem trobar qualsevol tipus d'informació que hi haja a Internet. 

Un blog educatiu, no obstant, pot tindre moltes vessants. Podem utilitzar els blogs educatius per tal de compartir amb la comunitat educativa el teu dia a dia i compartir recursos amb altres docents o amb les famílies, com és el cas del blog La clase de Miren. En altres casos, s'utilitza com una espècie d'agenda, on el propietari del blog, mitjançant el mateix, comunica a les famílies dels seus alumnes activitats extra que poden realitzar per tal de repassar a casa (El bagul de les lletres). També hi ha blogs educatius que tracten temes d'actualitat educativa, i que elaboren articles per tal de mantindre a altres membres de la comunitat educativa informats, és a dir, no només comparteixen la seua experiència a l'aula i el seu dia a dia, sinó que a més aporten informació contrastada sobre temes que estan relacionats amb l'educació (Agora Abierta). 

Blogs imprescindibles

Després de realitzar una búsqueda per Internet de blogs educatius, anem a realitzar un rànquing amb els 5 blogs educatius per excel·lència que no pots perdre't.

1. El pupitre de Pilu. Aquest blog és una autèntica joia. Podràs trobar infinitat de recursos educatius per a les teues classes, i... per a aquells mestres que recentment han acabat la carrera i no saben molt bé com funciona això de les oposicions, Pilu vos ho posarà fàcil ja que també realitza cursos de preparació per a les oposicions. La seua filosofia és 100% inclusió educativa. No t'ho perdes!

2. Maestra especial PT. Per a aquells mestres que ja tenen clar que volen dedicar-se a ser mestres de batalla (PTs), aquest blog és un bagul ple de recursos que, sense dubte, et vindran molt bé per a les teues classes. A més, també ofereix formacions privades per a ampliar els teus coneixements en la Pedagogia Terapèutica.

3. Míranos y únete. En aquest cas, canviem un poc la mirada. Aquest blog està creat per un grup de docents que volen compartir el dia a dia a l'aula però també compten amb la col·laboració de famílies i altres docents. Ofereix un gran ventall d'opcions, des d'articles d'opinió, fins a recursos que van des de l'Educació Infantil fins a Batxillerat.

4. Escuela con cerebro. En aquest blog, canviem totalment la mirada i passem de recopil·lar recursos a parlar sobre evidència científica quant a la neuroeducació. Aquest blog és un lloc on podem trobar gran quantitat d'articles científics que tracten diversos temes, des de les emocions des d'un punt de vista neurodidàctic.

5. Peleando con las TIC. Aquest blog és un recull de recursos per a treballar les TIC en l'aula. A més, enllaça també un programa de ràdio anomenat Onda Educativa i el seu podcast.

BONUS EXTRA! A continuació vos deixem també el blog d'unes companyes nostres de la carrera de Magisteri, que estan treballant en el seu blog i contant-nos tota l'actualitat educativa de primera mà. No us el perdeu! Ací teniu a Educamente!

Ara bé, després de tot aquest recull d'informació... Què pensem nosaltres sobre els blogs educatius?

Nosaltres creiem amb molta fermesa que els blogs educatius són una gran eina de treball que et permet compartir informació amb una comunitat educativa més o menys extensa (des de recursos, passant per el dia a dia a la teua aula, o bé articles d'opinió o articles científics). És per això que molts i moltes mestres hui dia utilitzen els blogs educatius, principalment per a compartir amb les famílies el dia a dia a l'aula dels seus fills i filles, i també aportar recursos a les famílies que vulguen treballar a casa en la mateixa línia pedagògica que treballen al centre. 

Per tant, un dels avantatges més destacables dels blogs educatius és que permeten al centre, als docents i a les famílies treballar de la mateixa manera, i estar més connectats. Al cap i a la fi, a tots ens agradaria saber què estan fent els nostres fills i filles a l'escola, o bé tindre un bagul extens de recursos que puguem treballar a casa, sense entrar en conflicte amb la docència del mestre o la mestra. Un altre avantatge que ens proporcionen els blogs educatius és la immediatesa de la informació. Quan va ocórrer la pandèmia, aquesta va ser una via de comunicació amb les famílies, on els docents penjaven els recursos i els videos explicatius de les tasques que els alumnes havien de realitzar a casa, o bé penjaven reptes i experiments per a entretindre als més menuts durant ixos tres mesos tan angoixosos.

Si comparem l'escola tradicional amb l'escola que utilitza els blogs educatius, trobem diferències destacables. Una d'elles podriem dir que és la intrusió de les famílies en l'escola. L'escola tradicional no inclou a les famílies com una part més de la mateixa, sinó que existeix certa opacitat respecte a les activitats que es realitzen dins la mateixa que han de quedar ocultes a les famílies, mentre que des del punt de vista d'una escola més inclusiva, això es veu com un enriquiment en la mateixa. 

Finalment, per tal d'utilitzar el blog educatiu dins l'aula com una activitat complementària al treball de la competència lingüística, l'alumnat estaria treballant la búsqueda d'informació, així com l'elaboració de la seua propia identitat digital.

Comentaris

Entrades populars